Direct contact? Bel: 06 - 20 70 05 63

HomeWoning verhurenWoning verhuren, belasting in box 1 of box 3?

Woning verhuren, belasting in box 1 of box 3?

Wanneer je een woning verhuurd moet je de inkomsten opgeven aan de belastingdienst. Hoeveel belasting er betaald moet worden en of dit in box 1 of box 3 valt, is per situatie verschillend.

Belasting en verhuren van een 2e woning

Wanneer het gaat om de verhuur van een 2e woning, bijvoorbeeld een beleggingspand, dan wordt dit beschouwd als vermogen en valt dit in box 3. De waarde van de woning moet worden opgegeven aan de belastingdienst, waarbij de woz-waarde het uitgangspunt is bij een woning welke tijdelijk verhuurd is. Is de woning voor onbepaalde tijd verhuurd, dan mag er een percentage van de woz-waarde opgegeven worden.  

Belasting en tijdelijk verhuren eigen woning

Van de huurinkomsten door het tijdelijk verhuren van de eigen woning, bijvoorbeeld wanneer je voor langere periode gaat reizen of voor werk tijdelijk naar het buitenland verhuisd, moet 70% worden opgegeven aan de belastingdienst als inkomsten uit tijdelijke verhuur. De kosten rechtstreeks verbonden aan het verhuren mogen hierop in mindering gebracht worden, zoals schoonmaakservice, gas- en elektra gebruik van de huurder en de vergoeding voor de verhuurmakelaar.

Box 1 of box 3 beleggen in vastgoed

Wanneer de vastgoedportefeuille en exploitatie toeneemt is het van belang of dit box 1 of box 3 plaats vindt. Voor particuliere beleggers zal de voorkeur vaak vallen op box 3, dan zijn de huurinkomsten en waardetoename namelijk onbelast. Wanneer je als verhuurder normaal vermogensbeheer voert en er geen sprake is van actieve exploitatie van vastgoed ziet de belastingdienst dit als box 3. Het is echter een grijs gebied en de fiscus kan bij actief vermogensbeheer de inkomsten classifiseren als winst uit de onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden, ofwel progressief belast in box 1. 

Meer weten over verhuur van uw woning, appartement of beleggingspand?

Lees verder Contact opnemen

Andere veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor HouseHunting?
  • Hands-on mentaliteit
  • Persoonlijke aanpak
  • Full-service Vastgoedbeheer
  • Professionele foto's
  • Expat gericht
  • Volledige ontzorging

Klanten beoordeelden ons met een:

Verhuur of beheer van uw woning?
Meld uw woning direct aan bij HouseHunting Midden-Nederland
Contact opnemen