Tijdelijk je eigen woning verhuren, hoe zit het?

Situatie tijdelijke verhuur eigen woning
Stel je wilt je woning tijdelijk verhuren aan een derde en je blijft zelf ingeschreven op het adres van de woning volgens de burgerlijke stand. Onder het hoofdverblijf wordt fiscaal verstaan, plaats waar je bent ingeschreven, waar je sociale leven plaats vindt (huisarts, vrienden, sport enz.).
Tijdelijk verhuren is anders dan de kamerverhuurvrijstelling. Bij de kamerverhuurvrijstelling geldt een vrijstelling van € 5.246 (2018) voor een woonruimte die aangemerkt wordt als onderdeel van de eigen woning. De huurder van de kamer staat ingeschreven op het adres van de woonruimte. De kamer kan gemeubileerd en/of gestoffeerd worden aangeboden.
Met onderstaande punten voorbereid je woning tijdelijk verhuren
Stel je gaat reizen en wilt tussentijds je eigen woning verhuren om wat extra reisgeld op zak te hebben! Neem dan de volgende stappen door zodat je goed voorbereid start met het verhuren van je eigen huis.
- Wanneer je je woning tijdelijk verhuurd is het verstandig bij je verzekeraar (opstal) te informeren naar de dekkinsvoorwaarden bij tijdelijke verhuur.
- Als je op reis bent is de kans groot dat je iets minder gaat verdienen gedurende die periode. Let op dan is je hypotheekrente aftrek ook minder voor die periode. Het kan dus slim zijn om je maandelijkse teruggave om te zetten in jaarlijks en zo niet voor verassingen komen te staan wanneer je terug komt.
- Ga je langer dan 3/4 jaar weg in 12 maanden tijd? Dan is het verstandig even bij je eigen gemeente te informeren wat de vereiste stappen zijn, of in ieder geval goed te informeren wat het meest praktisch is in jouw situatie qua inschrijving.
- Fiscaal gezien: In de periode dat je de gehele woning tijdelijk verhuurt mag je de (hypotheek) rente en financieringskosten van het inkomen aftrekken. Hierbij dient de aftrek gecorrigeerd te worden met het eigenwonigforfait. Eventuele betalingen als erfpacht, opstal of beklemming mogen ook fiscaal afgetrokken worden. Daarnaast geef je 70% van de ontvangen huur over de verhuurperiode aan als “inkomsten uit tijdelijke verhuur”. Deze 70% inkomsten mogen gecorrigeerd worden met de kosten gedurende de tijdelijke verhuur. De kosten je van deze inkomsten kan aftrekken zijn: Vergoeding aan je verhuurmakelaar, gas/elektra, schoonmaak en reclamekosten. LET OP: onderhoudskosten, afschrijving en vaste lasten (belastingen) mogen niet van de ontvangen huur afgehaald worden. Je verhuurt de eigen woning voor onbepaalde tijd? Dan hebt je vanaf het moment dat het huurcontract ingaat geen recht meer op hypotheekaftrek. Vanaf dat moment moet je de woning en de bijbehorende schuld opgeven in box 3. Je moet ook de economische waarde of restschuld van deze woning bepalen voor box 3. De ontvangen huur hoef je niet op te geven als inkomen. De gemaakte kosten mogen in dit geval niet in mindering worden gebracht. Neem voor de zekerheid contact op met je financieel adviseur / fiscalist over de beste aanpak voor jouw situatie.
- Voor de tijdelijk verhuur van je woning is het sinds juli 2016 mogelijk om een bepaalde tijd huurovereenkomst (maximaal 24 maanden) te gebruiken, welke van rechtswege afloopt zonder dat je huurder(s) aanspraak kunnen maken op huurbescherming.
- Heb je een hypotheek? Vrijwel elke hypotheekverstrekker / bank heeft in de hypotheekvoorwaarden opgenomen dat je niet zonder toestemming je woning mag verhuren.
- Ga je het appartement of huis verhuren met je meubels erbij? Zorg dan voor een volledige inventarislijst en een goede inspectie tijdens de sleuteloverdracht. Vergeet ook niet een waarborgsom op te nemen in de huurovereenkomst welke de huurders overmaken voor het ontvangen van de sleutel van je huis.
- Helemaal zeker zijn van de juiste keuze inzake je huurders? Zorg voor een goede en volledige screening op het gebied van inkomen, werk en legitimatie.
- Is er sprake van een VvE? Ga dan na (zie splitsingsakte/reglement) of je voor het verhuren van je appartement melding moet doen. Geef ook de reglementen door aan je huurder.
Met bovenstaande punten ga je goed geïnformeerd aan de slag met het verhuren van je eigen woning! Meer vragen over de verhuur van je woning?