Direct contact? Bel: 06 - 20 70 05 63

HomeNieuwsSamenwonen en een woning of appartement aanhoud...

Samenwonen en een woning of appartement aanhouden als belegging, is dat mogelijk?

Samenwonen en een woning of appartement aanhouden als belegging, is dat mogelijk?

Een koophuis verhuren, de 4 meest gestelde vragen

In de huidige woningmarkt kan het lucratief zijn om de eigen woning met winst te verkopen en de overwaarde te benutten voor een grotere woning buiten de stad of aanschaf van een nieuwbouw woning. Toch krijgen we steeds meer vragen van mensen die ervoor kiezen, wanneer beiden een koopwoning hebben en gaan samenwonen, de mogelijkheid te verkennen om één van de twee woningen (vaak een appartement) aan te houden als belegging voor de verhuur. Het is op dit moment vaak duur om een nieuwe belegging in vastgoed aan te schaffen en het scheelt in de kosten, gezien er geen verkoop en aankoop plaats vindt. Kortom, voor velen het uitgelezen moment om eens te kijken of een eerste pand voor de verhuur iets voor ze is. De vragen die we het meest voorbij horen komen hebben we hieronder op een rij gezet.

Mag ik mijn koopwoning verhuren?

Ja, je mag een eigen koopwoning verhuren. MAAR er zijn nog wel een aantal aandachtspunten van belang, namelijk:

  • Is de woning hypotheekvrij, dan ben je volledig vrij deze woning te verhuren. Is er sprake van een hypothecaire lening? Zie punt 2.

  • Heb je een woning / appartement zonder VvE? Dan zijn er geen verdere belemmeringen meer en is het in principe vrij te verhuren. Is er wel een VvE, dan is het belangrijk de splitsingsakte en reglement na te lopen op eventuele belemmeringen. Vaak is reguliere verhuur toegestaan, voor AirBnB / toerisme verhuur zijn er veelal wel beperkingen.

  • Mag het van de belastingdienst? De belastingdienst heeft hier geen zeggenschap over, wel heeft het verhuren van de woning effect op je aangifte / belasting. Ben je zelf niet geheel thuis in fiscale zaken, verstandig om dan uit te zoeken met een specialist wat het precies gaat betekenen. Zie voor meer informatie ook deze link van de belastingdienst.

Heb ik toestemming nodig van mijn bank of hypotheekverstrekker?

Als het nu nog een eigen woning is met een hypotheek waarvan de rente aftrekbaar is en de woning in box 1 staat, zal er sprake zijn van een hypothecaire financiering welke bedoeld is om een woning te financieren waar je zelf in woont. Gaat de woning of het appartement verhuurd worden, dan veranderd de situatie en ben je officieel verplicht dit te melden ook al gebeurt dit in veel gevallen niet. Het is niet vanzelfsprekend dat je hiervoor akkoord krijgt, ook niet als je al een deel hebt afgelost. Sommige banken hebben hier inmiddels hypotheekvormen voor welke speciaal bedoeld zijn voor de verhuur van woonruimte en zijn er vaak nog veel mogelijkheden tot verhuur ondanks dat er een hypothecaire lening berust op de woning.

Hoeveel kan ik met mijn huurwoning verdienen?

Vaak is een bruto rendement van tussen de 5 en 8 procent wat veelal wordt verdiend met een beleggingspand. Het is met name afhankelijk van de type woning, de kwaliteit, de aanschafprijs en de ligging. Over het algemeen is het verhuren aan expat huurders, danwel de werkgever interessant, gezien dit een hoger rendement kan opleveren. De gemiddelde huurprijzen liggen in Nederland tussen de € 8,81 en € 21,62 per vierkante meter (bron: Pararius huurwaarde monitor)   Een gratis huurwaarde indicatie binnen 24 uur ontvangen van onze verhuurmakelaars?

Aanvragen gratis huurwaarde indicatie binnen 24 uur 

Gemiddelde huurprijs Flevoland € 13,22 (o.a. Almere Poort, Almere Stad, Almere Haven, Lelystad)
Gemiddelde huurprijs Noord-Holland € 21,62 (o.a. Amsterdam, ‘t Gooi)
Gemiddelde huurprijs Utrecht € 16,18

Kan ik mijn huis op een later moment verkopen?

Ja dit kan, hierbij is het belangrijk om een huurovereenkomst (te laten) opstellen voor een tijdelijke huurperiode. Dan blijft het mogelijk om aan het eind van de looptijd ervoor te kiezen om de woning te verkopen, te verhuren of de huidige huurders voor langere tijd de woning te laten huren. Communicatie hierin met de huurder(s) is essentieel. 

Meer vragen over het verhuren van de eigen koopwoning? Neem contact op met een verhuurmakelaar van HouseHunting.

Contact opnemen

Waarom kiezen voor HouseHunting?
  • Hands-on mentaliteit
  • Persoonlijke aanpak
  • Full-service Vastgoedbeheer
  • Professionele foto's
  • Expat gericht
  • Volledige ontzorging

Klanten beoordeelden ons met een:

Verhuur of beheer van uw woning?
Meld uw woning direct aan bij HouseHunting Midden-Nederland
Contact opnemen