Direct contact? Bel: 06 - 20 70 05 63

HomeNieuwsOproep noodwet tussentijdse eindafrekening serv...

Oproep noodwet tussentijdse eindafrekening servicekosten

Oproep noodwet tussentijdse eindafrekening servicekosten

JAAREINDAFREKENING SERVICEKOSTEN​

Een verhuurder kan wettelijk gezien uiterlijk een half jaar na een kalenderjaar een eindafrekening servicekosten opmaken met de huurder en nieuw voorschotbedrag servicekosten aanzeggen. 
Een voorbeeld: de verhuurder dient voor het kalenderjaar 2021 voor 30 juni 2022 een eindafrekening over de servicekosten op te maken voor het verhogen van het voorschotbedrag.


VERHOGING GASPRIJZEN IN NAJAAR

De verwachting is dat de gasprijzen in het najaar verder zullen gaan stijgen. De verhuurder kan echter wettelijk gezien geen tussentijdse verhoging van het voorschotbedrag doorvoeren in het najaar, omdat er geen tussentijdse eindafrekening mag worden gemaakt. Het gevolg daarvan kan zijn dat de huurder bij de eindafrekening in 2023 een enorm bedrag moet bijbetalen omdat het voorschotbedrag niet dekkend is voor de gedurende het jaar gestegen gasprijzen. Dit betekent een groot betalingsrisico voor zowel de verhuurder als huurder. De verhuurder wordt gedurende het jaar immers geconfronteerd met verhoogde bedragen van de energiemaatschappij en kan deze niet tussentijds doorberekenen aan de huurder. De huurder kan in financiële problemen komen omdat hij in het voorjaar van 2023 geconfronteerd kan worden met een enorm betalingsverzoek waardoor er een achterstand in huurbetalingen kan ontstaan. Het gevolg van deze betalingsachterstand is dat de verhuurder verplicht is een vroegsignalering huurachterstand te melden bij de gemeente. Daarnaast is het niet zeker of de rechter bij een incassoprocedure een ontbinding van de huurovereenkomst toewijst. 

 

Om dit zorgelijke probleem op te lossen pleit Vastgoed Belang daarom voor een tussentijdse afrekening in het najaar (de nieuwe gasprijzen stijgen worden altijd in het najaar bekend gemaakt) zodat het voorschotbedrag tussentijds kan worden verhoogd én zowel verhuurder als huurder niet in de betalingsproblemen komen.


TUSSENTIJDSE EINDAFREKENING

Vastgoed Belang roept de minister daarom op om een noodwet op te stellen die regelt dat in het najaar van 2022 een tussentijdse eindafrekening kan plaatsvinden met de mogelijkheid een tussentijdse verhoging van het voorschotbedrag aan te zeggen. Deze booschap is richting het ministerie verstuurd. Vastgoed Belang roept daarnaast ook  andere verhuurderspartijen - zoals Aedes en IVBN - op om deze noodoplossing te ondersteunen.

Waarom kiezen voor HouseHunting?
  • Hands-on mentaliteit
  • Persoonlijke aanpak
  • Full-service Vastgoedbeheer
  • Professionele foto's
  • Expat gericht
  • Volledige ontzorging

Klanten beoordeelden ons met een:

Verhuur of beheer van uw woning?
Meld uw woning direct aan bij HouseHunting Midden-Nederland
Contact opnemen