Direct contact? Bel: 06 - 20 70 05 63

HomeNieuwsEen beleggingspand verhuren, waar moet je op le...

Een beleggingspand verhuren, waar moet je op letten?

Een beleggingspand verhuren, waar moet je op letten?

Een beleggingspand verhuren, privé of zakelijk aanschaffen?

Wanneer je de woning aanschaft als belegging dan kun je kiezen om dit privé of zakelijk te doen. Gebruik je het beleggingspand voor meer dan 90% voor de eigen onderneming, dan moet deze officieel opgenomen worden in de boekhouding. Er bestaat ook een kans dat de inkomsten uit huur als inkomen moeten worden opgeven wanneer er sprake is van een zogenaamd ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van verhuur aan een familielid onder gunstige omstandigheden. Bij twijfel kan het verstandig zijn de mogelijke situaties met een belastingadviseur te bespreken.

Voor- en nadelen zakelijk of privé

Het kopen van een beleggingspand in de onderneming heeft als voordeel dat de kosten aftrekbaar zijn. Dit zijn kosten als klein- en groot onderhoud, vergoedingen voor bemiddeling bij het verhuren, aankoopkosten, notariskosten, financieringskosten etc. Het nadeel is dat over de huurinkomsten inkomstenbelasting/vennootschapsbelasting geheven gaat worden. Het andere nadeel kan zijn dat bij verkoop van de belegging er inkomsten/vennootschapsbelasting geheven gaat worden over het verschil tussen de verkoopwaarde en de boekwaarde van de woning. Dit kan bij een waardevermindering van de woning ook tot een verlies leiden. Het verlies kan verrekend worden met de winsten van één jaar terug of met toekomstige winsten van de onderneming.

Kies je voor het privé aanschaffen van een huis, appartement of recreatiewoning als beleggingspand voor de toekomstige huurinkomsten? Dan is een voordeel dat de huurinkomsten onbelast zijn en de verkoopwinst ook. Het nadeel is dat er vermogensrendementsheffing wordt geheven over de waarde van de woning (peildatum 1 januari) en de onderhoudskosten en andere kosten zijn evenwel niet aftrekbaar.

Wat voor beleggingspand aan te schaffen?

Wanneer je een woning voor de verhuur gaat kopen is het advies om een goede doelgroep te selecteren en te bepalen of er in deze doelgroep voldoende vraag is naar huurwoningen. Vaak zijn studio’s, kleinere appartementen en eengezinswoningen sneller te verhuren door de grotere doelgroep (eenvoudig weg meer personen kunnen de woning betalen). Let op! Ga je voor een kleinere woning dan is het verstandig je te laten adviseren over de huurprijs en of deze vrij vast te stellen is. Ook is het slim om te kijken naar de aansluitingen op het openbaar vervoer in de regio en de kwaliteit van de woning. Ga je toch voor een grotere woning? Dan is extra belangrijk dat de randvoorwaarden goed aansluiten op de wensen van de huurders in de bijbehorende doelgroep.

Voor meer informatie over de aanschaf en verhuur van een beleggingspand neem vrijblijvend contact op met één van onze verhuurmakelaars.

Contact opnemen Vraag stellen

Waarom kiezen voor HouseHunting?
  • Hands-on mentaliteit
  • Persoonlijke aanpak
  • Full-service Vastgoedbeheer
  • Professionele foto's
  • Expat gericht
  • Volledige ontzorging

Klanten beoordeelden ons met een:

Verhuur of beheer van uw woning?
Meld uw woning direct aan bij HouseHunting Midden-Nederland
Contact opnemen