Direct contact? Bel: 06 - 20 70 05 63

HomeNieuwsDe beste plaatsen om in vastgoed te investeren

De beste plaatsen om in vastgoed te investeren

De beste plaatsen om in vastgoed te investeren

De beste plaatsen om in vastgoed te investeren in midden Nederland

In een vorig artikel hebben we gekeken naar huurprijs vs. koopprijs per woningtype voor verschillende woonoppervlaktes, over heel Nederland. In dit huidige onderzoek zoomen we in op regionaal niveau, om te ontdekken waar het beste rendement te halen is, dus de gemiddelde huur-/koopprijsverhouding.

We focussen ons hierbij op de grootste plaatsen in het midden van Nederland. Net zoals eerder bij de woningtypes kijken we naar de gemiddelde huur- en koopprijzen voor verschillende woonoppervlaktes.

In de figuren geven de oranje balken de gemiddelde koopprijzen per plaats aan, de waardes staan op de linker as. De blauwe balken zijn de gemiddelde huurprijzen, waarvan de waardes op de rechter as staan. De verschillende plaatsen staan op de onderste as.

Woonoppervlakte van 60 m2

We beginnen met het kijken naar een relatief klein woningoppervlakte van 60 m2. Het eerste wat opvalt in Figuur 1 is dat de gemiddelde koop- en huurprijzen het hoogste zijn in Amsterdam. Zo is de gemiddelde koopprijs voor woonruimtes van 60 m2 boven de €400.000 en is de gemiddelde huurprijs er boven de €1.500 per maand. Het rendement is in het zwart weergeven. Dit is de verhouding tussen de huur- en koopprijzen (gemiddelde jaarhuur gedeeld door de gemiddelde koopprijs, keer 100%). Voor woonruimtes met een relatief klein oppervlakte van 60 m2 hebben Almere en Hilversum het hoogste rendement (6,19% en 5,84% respectievelijk). De laagste gemiddelde rendementen zijn in Diemen en Amsterdam (4,67% en 4,56% respectievelijk).

Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 60 m2Figuur 1: Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 60 m2.

Woonoppervlakte van 75 m2

Wanneer we kijken naar een woonoppervlakte van 75 vierkant meter, zien we een vergelijkbaar patroon. Het verschil is dat het rendement in Hoofddorp relatief hoog is, t.o.v. de andere plaatsen, met een rendement van 5,50%. Almere is een goede tweede, met een rendement van 5,36%. Wederom is het Amsterdam waar het rendement gemiddeld het laagste is, met 4,33%.

Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 75 m2

Figuur 2: Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 75 m2.

Woonoppervlakte van 100 m2

Voor grotere woonoppervlaktes van 100 m2 zien we dat de verschillen in rendementen relatief klein zijn tussen de plaatsen. De positieve uitschieter is Hoofddorp (5,25% rendement), en de negatieve uitschieter is Weesp (3,79% rendement). Al met al is het patroon dat kleinere woonoppervlaktes gemiddeld een hoger rendement hebben, waarbij de verschillen in rendement kleiner worden bij relatief grote woonoppervlaktes.

Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 100 m2Figuur 3: Het gemiddelde rendement, koopprijzen en huurprijzen per plaats, voor een woonoppervlakte van 100 m2.

Conclusies

 • De plaatsen met het hoogste rendement bij een klein woonoppervlakte (60 m2) zijn Almere en Hilversum
 • Hoofddorp heeft het hoogste gemiddelde rendement voor grote woonoppervlaktes, vanaf circa 75 m2
 • Het rendement in Amsterdam is relatief laag t.o.v. de andere onderzochte plaatsen
 • Het verschil in rendement tussen de plaatsen wordt kleiner bij woonruimtes met een groter woonoppervlakte
 • Het rendement wordt gemiddeld gezien lager voor grotere woningen. Dit beeld hebben we eerder gezien in een eerder onderzoek.

Bronnen

De data welke in dit onderzoek is gebruikt komt van een verhuur- en verkoopwebsite, waarbij de te huur en te koop staande woonruimtes zijn gebruikt per medio februari 2021. Hierbij is gekeken naar het woningaanbod van de plaatsen: Amsterdam, Diemen, Amstelveen, Hoofddorp, Weesp, Alphen aan den Rijn, Almere, Bussum, Hilversum, Utrecht, Zeist, Amersfoort en Ede (Gelderland).

Auteur: Jelmer Wielema

Waarom kiezen voor HouseHunting?
 • Hands-on mentaliteit
 • Persoonlijke aanpak
 • Full-service Vastgoedbeheer
 • Professionele foto's
 • Expat gericht
 • Volledige ontzorging

Klanten beoordeelden ons met een:

Verhuur of beheer van uw woning?
Meld uw woning direct aan bij HouseHunting Midden-Nederland
Contact opnemen